Vsebina košarice
0,00 €
NOVO! Velika knjiga o kompostiranju na domačem vrtu.

Knjiga KOMPOST? JA, PROSIM – PREDNAROČILO

Na zalogi

Namen kompostiranja je, da pridobimo kvaliteten kompost kot univerzalno gnojilo in mikrobiološko poživilo za naša tla in rastline. Bolj kot hranila v kompostu, nas zanima tisti živi (mikrobiološki) del komposta, ki oživlja tudi najbolj degradirana tla. Knjiga Kompost? Ja, prosim predstavlja zbrano osnovno znanje, ki sva ga avtorja Robert Špiler in Tjaša Štruc z izobraževanjem, raziskovanjem, predvsem pa z intenzivno prakso pridobila v (do zdaj) sedmih sezonah vrtnarjenja in kompostiranja. Knjiga je tako namenjena vrtnarjem. V njej je zbranih več kot 20 praktičnih receptov kompostiranja.


To je prednaročilo! Cena je 17% nižja. Namesto 29,90 € je cena 24,90 €.
IZID IN BREZPLAČNA DOSTAVA NA TVOJ NASLOV JE PREDVIDENA 11. 3. 2021.

29,90  24,90 

Brezplačna dostava, 100% garancija zadovoljstva in možnost vračila. nacin placila

Opis

Knjiga Kompost? Ja, prosim

Tjaša Štruc in Robert Špiler - avtorja knjige Kompost? Ja, prosim.
Tjaša Štruc in Robert Špiler – avtorja knjige Kompost? Ja, prosim.

Dne 11. 3. 2021 izide nova knjiga Vrta Obilja z naslovom Kompost? Ja, prosim. Gre za nadaljevanje uspešnice Štihanje? Ne, hvala, ki je v slovenski izdaji bila prodana že več kot 2000-krat. Avtorja Robert Špiler in Tjaša Štruc, sta pri novi knjigi o kompostiranju k ustvarjanju knjige povabila še Damjana Čamernika (Biodrazda), Aljaža Plankla, Simona Grižoniča ter Barbaro Kocina, ki so prispevali svoje najboljše “recepte” za kompostiranje.

Zakaj knjiga o kompostiranju?

Kompostiranje je izjemno široka in obsežna tema, ki odpira vprašanje za vprašanjem. Knjiga Kompost? Ja, prosim predstavlja zbrano osnovno znanje, ki sva ga z izobraževanjem, raziskovanjem, predvsem pa z intenzivno prakso pridobila v (do zdaj) sedmih sezonah vrtnarjenja in kompostiranja. Knjiga je tako namenjena vrtnarjem.

V njej je na poljuden način zbrano znanje o razgradnji organskega materiala, ki bi ga moral obvladati vsak vrtnar. Tako tisti, ki vzgaja nekaj solate in začimb na 2 m2 površine, kot tisti, ki samooskrbo jemljemo resno. Govora je tudi o kompostiranju živalskega gnoja, kot zunanjega vira oz. če imate sami nekaj živali. V šali gre za posebno vejo »kmečke« alkimije, saj gnoj spreminjamo v črno zlato (beri: kompost).

Kompostiranje "na veliko" živalskega gnoja s pomočjo kompostnih deževnikov.
Kompostiranje “na veliko” živalskega gnoja s pomočjo kompostnih deževnikov.

Namen kompostiranje je, da pridobimo kvaliteten kompost kot univerzalno gnojilo in mikrobiološko poživilo za naša tla in rastline. V sonaravni pridelavi, kompost dodan našim tlom, predstavlja temelj rodovitnosti in ga res ni nikoli preveč. Bolj kot hranila v kompostu nas zanima tisti živi (mikrobiološki) del komposta, ki oživlja tudi najbolj degradirana tla.

Knjiga ni namenjena večjim živinorejskim kmetijam, profesionalnim kompostarnam in komunalnim kompostarnam. Uporabljen jezik je poljuden z nekaj teoretičnimi izrazi, da se med seboj bolje razumemo. Največkrat uporabljeni in zahtevnejši izrazi so zbrani na začetku knjige v razlagi pojmov.

Kako je knjiga sestavljena?

Več kolikokrat slišana fraza »za življenje ni recepta« nama je pri pisanju knjige dala veliko za razmišljati. Velikokrat mojstri svojih poklicev res pravijo, da receptov ni. Da smo bolj konkretni, vzemimo za primer kuharske mojstre in njihove recepte.

Kompost Ja, prosim knjiga o kompostiranju vrt obilja
Kompost je gnojilo in mikrobiološko poživilo za naša vrtna tla ter rastline.

S kuhanjem se pogosto prvič srečamo kot otroci ali najstniki. Če bi se takrat najprej lotili prebiranja teorije, kako beljakovina v jajcih koagulira (se strdi) pri temperaturi med 61 in 84 °C nam to ne bi prav veliko koristilo, ko bi si za večerjo želeli pripraviti jajca na oko. Precej bolj uporaben je v tem primeru »trotlziher« recept, ki mu sledimo po korakih, določenih s količinami in minutami. Začetniki potrebujejo recepte.

Po večkratni ponovitvi postopek osvojimo in recept ni več potreben. Ta občutek poznamo vsi. Po večkratni praksi recept tudi nekoliko prilagodimo po svojem okusu. S ponavljanjem postanemo praktiki.

Če se pojavljajo še kakšne težave, ko v receptu ne dobimo odgovora, pa nam na pomoč priskoči teorija. V teoriji se velikokrat skrivajo odgovori na tista najbolj temeljna vprašanja »zakaj«. Praksa, izboljšana in podprta s teorijo te naredi mojstra.

Torej, če želiš postati mojster kompostiranja, potrebuješ recept za usmeritev, prakso in nekaj teorije. Zaradi tega je knjiga sestavljena iz dveh delov – v prvem delu je na poljuden način predstavljena teorija, v drugem pa so zbrani uporabni recepti. Svojo prakso pa dodaš seveda sam!

Knjiga Kompost? Ja, prosim daje praktične rezultate - kompost.
Knjiga Kompost? Ja, prosim daje praktične rezultate – kompost.

V prvem delu se spustimo v samo razdelitev procesov razgradnje organskega materiala, kot v kakšni kuharski knjigi, ko so najprej predstavljanje teoretične tehnike dela in potem v drugem delu nadaljujemo z najbolj pogostimi recepti za kompostiranje na malo in veliko.

Predstavitev kompostiranja v praksi je z namenom razdeljeno na malo (do 1 m3) in na veliko (več kot 1 m3). Nekatere tehnike so primernejše za kompostiranje ob hiši z manjšimi količinami, druge pa izkoriščamo, ko kompostiramo večji volumen materiala predvsem iz zunanjih virov.

Knjiga Kompost? Ja, prosim

 • Število strani: predvideno 200 strani
 • Datum 1. izdaje: 11. 3. 2020
 • Format: 235 mm x 165 mm
 • Vezava: mehka vezava.
 • Fotografija knjige je simbolična.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Knjiga KOMPOST? JA, PROSIM – PREDNAROČILO”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Plačilo in dostava

Plačilo

Na izbiro imaš 4 različne plačilne metode:

 • plačilo po povzetju paketa (plačaš ob dostavi),
 • plačilo po predračunu (UPN nalog),
 • plačilo s kreditno kartico  (Mastercard, Visa, American Express),
 • plačilo preko Paypala.
Dostava

Tvoj paket bo pri tebi v roku 1 do 3 delovnih dni! Če naročilo oddaš do 10. ure, bo predvidoma že naslednji delovni dan pri tebi. Drugače pa se trudimo, da vsa naročila prejeta po 10. uri zapakiramo in odpošljemo takoj naslednji delovni dan.

Dostava poteka preko DPD dostavne službe. Strošek dostave je 3,90 €, razen pri izdelkih, kjer je označena brezplačna poštnina. Pri nakupu nad 70 € je dostava brezplačna ne glede na to, kateri izdelki so naročeni.

Te zanima, kako pride paket do tebe?

Dostava z DPD: Pred dostavo boš prejel/a e-mail in SMS, kjer boš obveščen/a o predvidenem času dostave. Kurir te bo pred dostavo tudi poklical, še posebej, če imaš paket, kjer odkupnino plačaš ob povzetju. V obeh obvestilih boš prejel/a številko paketa, kateremu lahko tudi slediš na dpd.si

V posebnih primerih lahko paket dostavi tudi Pošte Slovenija ali GLS.

Strošek obdelave naročila

Za naročila v vrednosti do 20 € zaračunamo strošek obdelave naročila v znesku 0,99 €. Za naročila v vrednosti višje od 20 € pa je strošek obdelave naročila brezplačen.

Morda vam bo prav tako všeč…

 • Hori hori nož za vrtnarje

  Hori Hori nož za vrtnarje

  29,90 
  Dodaj v košarico
 • Nihajna motika posebna ponudba z darilom
  -15%

  Nihajna motika 135

  42,90  36,47 
  Dodaj v košarico
 • Ženska majica Vrt Obilja 100% organski bombaž
  -24%

  Ženska majica “Vrtnari, jej, ljubi”

  16,90  12,90 
  Izberite možnosti
 • knjiga štihanje? ne, hvala 2. izdaja

  Knjiga ŠTIHANJE? NE, HVALA – 2. izdaja

  24,90 
  Dodaj v košarico