Vsebina košarice
0,00 €
Najbolj podrobna knjiga o kompostiranju v slovenskem jeziku

Knjiga KOMPOST? JA, PROSIM

(26 mnenj strank)
Na zalogi

Namen kompostiranja je, da pridobimo kvaliteten kompost kot univerzalno gnojilo in mikrobiološko poživilo za naša tla in rastline. Bolj kot hranila v kompostu, nas zanima tisti živi (mikrobiološki) del komposta, ki oživlja tudi najbolj degradirana tla. Knjiga Kompost? Ja, prosim predstavlja zbrano osnovno znanje, ki sva ga avtorja Robert Špiler in Tjaša Štruc z izobraževanjem, raziskovanjem, predvsem pa z intenzivno prakso pridobila v (do zdaj) sedmih sezonah vrtnarjenja in kompostiranja. Knjiga je tako namenjena vrtnarjem.

V njej je zbranih 20 praktičnih receptov za kompostiranje.

29,90 

19,89 
Brezplačna dostava, 100% garancija zadovoljstva in možnost vračila. nacin placila

Opis

knjiga kompost ja prosim vrt obilja


Knjiga Kompost? Ja, prosim

Dne 11. 3. 2021 je izšla nova knjiga Vrta Obilja z naslovom Kompost? Ja, prosim. Gre za nadaljevanje uspešnice Štihanje? Ne, hvala, ki je bila v slovenski izdaji prodana že več kot 2000-krat. Avtorja Tjaša Štruc in Robert Špiler, sta pri novi knjigi o kompostiranju k njenemu ustvarjanju povabila še Aljaža Plankla, Damjana Čamernika (Biodrazda), Simona Grižoniča, Barbaro Kocina, Klemna Božnika ter Evo Pavlič Seifert in Aljaža Celarca, ki so prispevali svoje najboljše “recepte” za kompostiranje.

Zakaj knjiga o kompostiranju?

Tjaša Štruc in Robert Špiler - avtorja knjige Kompost? Ja, prosim.
Tjaša Štruc in Robert Špiler – avtorja knjige Kompost? Ja, prosim.

Kompostiranje je izjemno široka in obsežna tema, ki odpira vprašanje za vprašanjem. Knjiga Kompost? Ja, prosim predstavlja zbrano osnovno znanje, ki sva ga z izobraževanjem, raziskovanjem, predvsem pa z intenzivno prakso pridobila v (do zdaj) sedmih sezonah vrtnarjenja in kompostiranja. Knjiga je tako namenjena vrtnarjem.

V njej je na poljuden način zbrano znanje o razgradnji organskega materiala, ki bi ga moral obvladati vsak vrtnar. Tako tisti, ki vzgaja nekaj solate in začimb na 2 m2 površine, kot tisti, ki samooskrbo jemljemo resno. Govora je tudi o kompostiranju živalskega gnoja, kot zunanjega vira oz. če imate sami nekaj živali. V šali gre za posebno vejo »kmečke« alkimije, saj gnoj spreminjamo v črno zlato (beri: kompost).

Namen kompostiranje je, da pridobimo kvaliteten kompost kot univerzalno gnojilo in mikrobiološko poživilo za naša tla in rastline. V sonaravni pridelavi, kompost dodan našim tlom, predstavlja temelj rodovitnosti in ga res ni nikoli preveč. Bolj kot hranila v kompostu nas zanima tisti živi (mikrobiološki) del komposta, ki oživlja tudi najbolj degradirana tla. Knjiga ni namenjena večjim živinorejskim kmetijam, profesionalnim kompostarnam in komunalnim kompostarnam. Uporabljen jezik je poljuden z nekaj teoretičnimi izrazi, da se med seboj bolje razumemo. Največkrat uporabljeni in zahtevnejši izrazi so zbrani na začetku knjige v razlagi pojmov.

Video predstavitev knjige

Pokukaj v notranjost:

Kako je knjiga sestavljena?

Kompost Ja, prosim knjiga o kompostiranju vrt obilja
Kompost je gnojilo in mikrobiološko poživilo za naša vrtna tla ter rastline.

Več kolikokrat slišana fraza »za življenje ni recepta« nama je pri pisanju knjige dala veliko za razmišljati. Velikokrat mojstri svojih poklicev res pravijo, da receptov ni. Da smo bolj konkretni, vzemimo za primer kuharske mojstre in njihove recepte.

S kuhanjem se pogosto prvič srečamo kot otroci ali najstniki. Če bi se takrat najprej lotili prebiranja teorije, kako beljakovina v jajcih koagulira (se strdi) pri temperaturi med 61 in 84 °C nam to ne bi prav veliko koristilo, ko bi si za večerjo želeli pripraviti jajca na oko. Precej bolj uporaben je v tem primeru »trotlziher« recept, ki mu sledimo po korakih, določenih s količinami in minutami. Začetniki potrebujejo recepte.

Po večkratni ponovitvi postopek osvojimo in recept ni več potreben. Ta občutek poznamo vsi. Po večkratni praksi recept tudi nekoliko prilagodimo po svojem okusu. S ponavljanjem postanemo praktiki.

Če se pojavljajo še kakšne težave, ko v receptu ne dobimo odgovora, pa nam na pomoč priskoči teorija. V teoriji se velikokrat skrivajo odgovori na tista najbolj temeljna vprašanja »zakaj«. Praksa, izboljšana in podprta s teorijo te naredi mojstra.

Knjiga Kompost? Ja, prosim daje praktične rezultate - kompost.
Knjiga Kompost? Ja, prosim daje praktične rezultate – kompost.

Torej, če želiš postati mojster kompostiranja, potrebuješ recept za usmeritev, prakso in nekaj teorije. Zaradi tega je knjiga sestavljena iz dveh delov – v prvem delu je na poljuden način predstavljena teorija, v drugem pa so zbrani uporabni recepti. Svojo prakso pa dodaš seveda sam!

V prvem delu se spustimo v samo razdelitev procesov razgradnje organskega materiala, kot v kakšni kuharski knjigi, ko so najprej predstavljanje teoretične tehnike dela in potem v drugem delu nadaljujemo z najbolj pogostimi recepti za kompostiranje na malo in veliko.

Predstavitev kompostiranja v praksi je z namenom razdeljeno na malo (do 1 m3) in na veliko (več kot 1 m3). Nekatere tehnike so primernejše za kompostiranje ob hiši z manjšimi količinami, druge pa izkoriščamo, ko kompostiramo večji volumen materiala predvsem iz zunanjih virov.

Knjiga Kompost? Ja, prosim

 • Število strani: 216 strani
 • Datum izdaje: 11. 3. 2021
 • Format: 235 mm x 165 mm
 • Vezava: mehka vezava.
 • Fotografija knjige je simbolična.

Seznam fizičnih trgovin, kjer je knjiga na voljo za nakup:

DZS BTC HALA VIII, DZS MC LJUBLJANA, DZS MC KRANJ, DZS RADOVLJICA, DZS BREŽICE, DZS QLANDIA MARIBOR,

Mladinska knjiga (MK): MK MESTNA KNJIGARNA MARIBOR, MK NOVO MESTO, MK QLANDIA NOVA GORICA, MK EUROPARK, MK TOLMIN, MK KNJIGARNA KONZORCIJ, MK KOPER, MK KRANJ QLANDIA, MK DOMŽALE, MK RADOVLJICA, MK VRHNIKA, MK ŽALEC, MK KRANJ MAISTROV TRG, MK VELENJE, MK KOLODVOR MIKLOŠIČEVA 40, MK CITYPARK, MK QLANDIA NOVO MESTO, MK INTERŠPAR VIČ, MK LJUTOMER, MK ARKADIA DOMŽALE, VIR, MK SUPERNOVA RUDNIK, MK KNJIGARNA ALEJA,

AGROLIT CERKNICA, AGROLIT LOGATEC, AGROLIT IZOLA, EUROGARDEN KRŠKO, EUROGARDEN DOBROVA

CVETLIČARNA IRENA – BRESTANNICA, LIBRIS d.o.o., CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA, BUKVICA PTUJ, TRGOVINA META, BIOTOPIC SPAR VIČ, KGZ SAVA LESCE, KZ CELJE PE VOJNIK, CVETLIČARNA POŽAR NEVENKA S.P., EZOTERIKA D.O.O., DRUŽINA D.O.O., ARBORETUM, VRTNI CENTER, SONČNICA MURSKA SOBOTA, BIOTOPIC CELJE, CITY CENTER, BIOTOPIC EUROPARK, CHIARA B. D.O.O., VRTNARIJA NAJDI D.O.O. CERKNICA, E.LECLERC MARIDIS, E.LECLERC RUDNIDIS

Nazadnje osveženo 25.10.2021

26 mnenj za Knjiga KOMPOST? JA, PROSIM

 1. Katerina (preverjena stranka)

  Posrečena kombinacija teorije in prakse. Zelo lepo berljiva in razumljiva. Enostavna in uporabna. Tudi za starejše. Priporočam.

 2. Florjan (preverjena stranka)

  Odlično zasnovana.

 3. Nataša (preverjena stranka)

  Zelo uporabna in priročna knjiga. Sem vesela da jo imam doma.

 4. Petra U.

  Knjiga je zelo koristna. Napisana je tako, da sem jo z lahkoto razumela. Pohvalno!
  Vzpodbudili ste me za kompostiranje, na vrtu imam že 7 kompostnikov. Ljudje, dejmo oživljat svojo zemljo!

 5. Damjana B. (preverjena stranka)

  Knjiga je odličen priročnik za vrtnarje začetnike, kot tudi za stare mačke. Samo v prakso še spravimo nekaj nasvetov in bo raslo.

 6. Polona Radej (preverjena stranka)

  Super knjiga.Zelo enostavno,poučno in že so vidni rezultati.

 7. Vlasta (preverjena stranka)

  Odlično branje. Veseli me kontekst knjige in njena struktura, da o vsebini sploh ne govorim. Skratka – odličen in zeeeeelo uporaben priročnik.

 8. Polona (preverjena stranka)

  Prav z užitkom pogledam in preberem vse vajine objave in enako je s to knjigo. Super sta in hvala za vse to. Bravo.

 9. Nika (preverjena stranka)

  Super knjiga.

 10. Antonija (preverjena stranka)

  Meni osebno je knjiga zelo všeč, tako da jo z veseljem prebiram, najbolj všeč mi pa je vajin način kompostiranja in tudi moj bo taksen pa veselo na delo še enkrat hvala

 11. Aleš (preverjena stranka)

  Knjiga mi je zelo všeč, ker vsebuje veliko različnih informacij tako o načinih kompostiranja, kot o materialih, organizmih ipd. Praksa je vedno najbolj pomembna, toda tudi teorija je super in zelo pomaga pri razumevanju samega postopka.

 12. Nika (preverjena stranka)

  Super knjiga! Ker sem popolni začetnik pri kompostiranju, bom prav z veseljem uporabljala vajine smernice, saj so v knjigi super razložene.

 13. Dušan Vujadinović (preverjena stranka)

  Spoštovana Tjaša in Robi,
  Vajina knjiga je zelo v redu in veliko sem se lahko naučil.
  Morda bi jo lahko v naslednji izdaji dopolnila s poglavjem o termo komposterjih in pospeševalci kompostiranja npr. od Compa ali enostavno malo kvasa, kilo sladkorja in 10 l vode itn. Zadeva bi bila lahko zanimiva predvsem za male vrtičkarje npr. z okoli 50-60 kvadratnimi metri zelenjavnega vrta.
  Sam imam plastični termo komposter Juwel 6000 na tri prekate in uporabljam pospeševalec kompostiranja od Compa. Po cca 3 mesecih (poleti in jeseni) ali 4-5 mesecih v zimskem času je kompost nared. Včasih dodam tudi fermentirano maso iz Bokašija, vendar le neposredno v spodnji prekat.
  LP Dušan

 14. Dea (preverjena stranka)

  Knjiga je odličen, na razumljiv način podan vodnik kompostiranja in polna je praktičnih nasvetov. Čestitam za zelo dobro opravljeno delo!

 15. NINA (preverjena stranka)

  Odlična knjiga. Del z recepti tudi drugih avtorjev je pa čisti presežek. Toliko praktičnih in preizkušenih receptov na kupu! Res hvala!

 16. Petra (preverjena stranka)

  Knjiga je SUPER vodnik v kompostiranje! Vsak zmore!!
  Priporočam

 17. Vika (preverjena stranka)

  Po prvi knjigi Štihanje? Ne, hvala je ta logično nadaljevanje, ki sem ga z veliko nestrpnostjo pričakovala. S kompostiranjem se šele spogledujem, ker se ga do zdaj v resnici nisem znala lotiti. Knjigo sem šele začela brati, a sem prepričana, da mi bo dala vse, kar potrebujem. Vse pohvala obema že itak za način življenja in vrtnarjenja, še posebej pa za to, da svoje izkušnje delita z nami.

 18. Elena (preverjena stranka)

  Odlična knjiga! Priporočam!

 19. Darinka (preverjena stranka)

  Odlicna knjiga. Vecina vprasanj o kompostiranju je razresenih.

 20. Mateja (preverjena stranka)

  Priročnik z veliko začetnico!!! ❤️ Sicer uspešno kompostiramo že nekaj let in imamo na tem področju že kar nekaj izkušenj, vendar je vsebina tako bogata, da se bomo naučili še veliko novih stvari. Ker je vse dokumentirano tudi s fotografijami, sem prepričana, da bo v veliko pomoč tudi tistim, ki se s kompostiranjem še niso srečali. Res priporočam!

 21. Obilje Nada (preverjena stranka)

  Težko pričakovana knjiga, presega moja pričakovanja.
  Hvala Tjaša in Robi

 22. Bojana Djoković (preverjena stranka)

  Super pripomoček, hvala !

 23. Sebastijan (preverjena stranka)

  Odlična knjiga.
  Pusti bralcu svobodo, da si poišče svoj način za branje. Lahko jo bereš praktično – kot recept kako zložiti sestavine za kompost. Na drugi strani pa se lahko poglobiš v znanstveno razlago naravnih procesov in zakaj do česa prihaja.
  Super knjiga, priporočam vsakemu vrtnarju!

 24. Maja (preverjena stranka)

  Super pregledna knjiga. Tudi tiste,ki imamo malo manj časa za vrt in kompostiranje. Sigurno se bom lotila kompostiranja po vajino.

 25. Petra A. (preverjena stranka)

  Knjiga presega moja pričakovanja. Preprosto odlična. Upam, da bosta izdala še kakšno.

 26. Petra (preverjena stranka)

  Super knjiga.

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Plačilo in dostava

Plačilo

Na izbiro imaš 4 različne plačilne metode:

 • plačilo po povzetju paketa (plačaš ob dostavi),
 • plačilo po predračunu (UPN nalog),
 • plačilo s kreditno kartico  (Mastercard, Visa, American Express),
 • plačilo preko Paypala.
Dostava

Tvoj paket bo pri tebi v roku 1 do 3 delovnih dni! Če naročilo oddaš do 10. ure, bo predvidoma že naslednji delovni dan pri tebi. Drugače pa se trudimo, da vsa naročila prejeta po 10. uri zapakiramo in odpošljemo takoj naslednji delovni dan.

Dostava poteka preko GLS dostavne službe. Strošek dostave za knjige in koledar znaša 2,90 €, za ostale izdelke iz spletne trgovine (vrtno orodje) pa 4,90 €, razen pri izdelkih, kjer je označena brezplačna poštnina. Pri nakupu nad 70 € je dostava brezplačna ne glede na to, kateri izdelki so naročeni.

Te zanima, kako pride paket do tebe?

Dostava z GLS: Pred dostavo boš prejel/a e-mail in SMS, kjer boš obveščen/a o predvidenem času dostave. Kurir te bo pred dostavo tudi poklical, še posebej, če imaš paket, kjer odkupnino plačaš ob povzetju. V obeh obvestilih boš prejel/a številko paketa, kateremu lahko tudi slediš na gls-group.com.

Morda vam bo prav tako všeč…