Vsebina košarice
0,00 €
Opisanih 50 najpogostejših vrst zelenjav

Knjiga Zelenjava od semena do pridelka

(37 mnenj strank)
Na zalogi

Težko pričakovana knjiga zaokrožuje celotno zbirko knjig Štihanje? Ne, hvala in Kompost? Ja, prosim, ki vrtnarja v celoti opolnomoči za sonaravno vrtnarjenje brez prekopavanja tal. V knjigi je zbrano znanje o vzgoji 50 najpogostejših vrtnih rastlin, ki jih najdemo na slovenskih vrtovih. Postopki in izkušnje izhajajo iz večletnega vrtnarjenja na Vrtu Obilja, kjer vrtnariva avtorja Tjaša Štruc in Robert Špiler. Knjiga je namenjena vrtnarjem, ki vzgajajo zelenjavo na sonaraven način z namenom lastne samooskrbe.

34,90 

Knjiga Štihanje? Ne, hvala
14,94 
Brezplačna dostava, 100% garancija zadovoljstva in možnost vračila. nacin placila

Opis

Zelenjava od semena do pridelka knjiga Vrt Obilja


To je knjiga o vzgoji zelenjave

Knjiga Zelenjava od semena do pridelkaVrtnar ustvarja okolje za rast rastlin. Poustvariti želimo idealno okolje za njihovo življenje in optimizirati proces rasti. Mi ne rastemo namesto njih in ne uravnavamo vseh vitalnih življenjskih procesov. Po najboljših močeh jim le želimo ugoditi, da nas njihova rast nagradi s pridelki.

Katera zelenjava je predstavljena

V knjigi Zelenjava od semena do pridelka so sistematično deljenje izkušnje, podkrepljene z biološkim poznavanjem rastlin. Zbranih je toliko informacij, kolikor jih je kot vrtnar sposoben udejanjiti v praksi – ne pa teoretično razumeti. Velika razlika je v tem, da imamo predvsem prakso, ne pa le golo znanje. Opisana vzgoja 50 rastlin je skladna s pripravo tal brez prekopavanja in z zastiranjem s kompostom ter ostalimi organskimi materiali.

Paradižnik Cvetača Špinača
Paprika Zelje Rabarbara
Feferoni Glavnati ohrovt Šparglji
Jajčevec Listnati ohrovt Por
Fizalis Brstični ohrovt Česen
Bučke Kolerabica Čebula
Buče Kitajsko zelje Korenje
Kumare Rukola Gomoljna zelena
Lubenice Solata Pastinak
Melona Endivija Krompir
Bob Radič Sladki krompir
Grah Motovilec Rdeča pesa
Nizki fižol Koromač Redkvica
Visoki fižol Stebelna zelena Koleraba
Koruza Peteršilj Repa
Jagode Bazilika Hren
Brokoli Blitva

Komu je knjiga namenjena

Knjiga je namenjena novi generaciji vrtnarjev, ki zaupajo naravnim principom in si upajo vzgajati lastno hrano drugače – predvsem lažje in sistematično. Tehnično opisani postopki vzgoje 50 različnih vrst zelenjave vodijo vrtnarja do uspeha. V knjigi so zbrane zgolj avtorske fotografije in praktične izkušnje z Vrta Obilja. Vzgoja rastlin je skladna s pripravo tal brez prekopavanja in z zastiranjem s kompostom ter z ostalimi organskimi materiali.

Koncept vzgoje zelenjave na družinskem vrtu je drugačen kot na kmetiji, ki goji zelenjavo za prodajo ali pa novodobno podjetje, ki vzgaja specifične rastline za trženje v velikih trgovskih verigah.

Zato knjiga ni namenjena agronomom in profesionalnim kmetijam, ki se pri svojem delu (preveč) naslanjajo na doziranje gnojil ter tretiranje s pesticidi, herbicidi in fungicidi. Prav tako ni omenjenih veliko naravnih pripravkov za samo nego, ker (po najinem mnenju) zahtevajo preveč časa za premajhen doprinos. Le spomnimo se, da je čas (oz. naša pozornost) ključna za uspeh.

Vsakdanji tempo narekuje način vrtnarjenja

Dandanes se (pre)več govori o samooskrbi ter vzgoji lastne hrane, kot pa je vrtov, ki dejansko hranijo ljudi. Še ne toliko let stare fotografije in razglednice govorijo same zase, ko ob vsaki hiši in bloku opazimo zelenjavni vrt, na večji zaplati zemlje pa je rastel krompir, fižol, zelje, … Pri toliko vrtnarjih pa je zgolj en ključen faktor, ki jim je manjka pri njihovem zastavljenem vrtnem uspehu – premalo časa!

Med glavno vrtno sezono od februarja do novembra na vrtu preživiva skupaj 20 ur (vsak 10 ur) na teden, za kar imamo že zaposlitev za polovični delovni čas, pa pridelkov sploh še nismo pobrali. Pobiranje, kuhanje in konzerviranje zahteva še dodaten čas. Ne se ustrašit teh preračunanih ur, ampak neko merilo potrebujemo, koliko časa se neguje 500 m2 velik vrt, na katerem raste predvsem zelenjava.

Na Vrtu Obilja pridelava toliko zelenjave, da jo je dovolj za najino samooskrbo. Manjkajo tiste njivske rastline, ki so tudi sestavni del rastlinske prehrane človeka – predvsem suhe stročnice, žita in oljnice, ki jih na vrtovih redko vzgojimo v zadostnih količinah, da bi zadostili potrebe po različnih stročnicah, žitih in rastlinskem olju.

Zelenjava na Vrtu Obilja

Spoznaj Vrt Obilja

Vrt Obilja je sonaravni zelenjavni vrt, namenjen lastni samooskrbi. Na njem vrtnariva Tjaša Štruc in Robert Špiler že od svojega 22. leta naprej. Kreirava svoj mali čarobni svet in hvaležno nabereva vsak pridelek posebej. Posebnost najinega vrta je, da tal ne prekopavava, zgolj vsakoletno zastreva s kompostno zastirko in ostalimi organskimi materiali. S tem pridobimo univerzalno rodovitna tla za vse rastline, saj v osnovi poskrbimo za naše najboljše vrtne sosede – talne organizme. Tako tiste najmanjše bakterije, kot pridne deževnike.

Površina se nenehno povečuje in trenutno obsega skoraj 500 m2, a vseeno zelo dobro razumeva vse, ki na novo vzpostavljate svojo prvo gredico. Pri začetkih je še posebej težko, ko drugačen način vrtnarjenja ni podprt v družini, med prijatelji ali sosedi.


Pokukaj v notranjost knjige


Knjiga Zelenjava od semena do pridelka

 • Število strani: 324
 • Datum izdaje: 8. 3. 2022
 • Format: 235 mm x 165 mm
 • Vezava: mehka vezava
 • Distributer: Primus

37 mnenj za Knjiga Zelenjava od semena do pridelka

 1. Breda (preverjena stranka)

  Vrtnarim krajsi čas, začela sem pred 7 leti, po upokojitvi, a sem v tem času nabrala že kar nekaj priročnikov za vrtnarje. Zelenjava od semena do pridelka prekaša vse po preglednosti, sistematičnosti, praktičnosti in koristnosti. Se vidi, da sta avtorja to spisala na podlagi lastnih izkušenj. Knjiga bo moj stalni vodnik pri delu na vrtu. Čestitam za res enkratno delo!

 2. Arjan

  Že dolgo me veseli vrtnarjenje pa si do sedaj nikoli nisem vzel časa za to. Pred kratkim sem začel najprej z raznimi guidi na youtubu in spletu, ter tudi knjigami, kjer pa zgleda vse tako zapleteno, informacije so zelo raztresene ali pa so si precej različne.
  Vajina knjiga pa je jasno in pregledno napisana, tako da te ni strah začet. Najbol pa mi je všeč da je napisana na praktičen način, s primeri ki se lahko vsakemu zgodijo in rešitvami za le te. Priporočam
  Kar tako naprej!

 3. lolan (preverjena stranka)

  Zdravo Tjaša in Robi,
  sem čisti začetnik v vrtnarjenju in mi je vajina knjiga reees v veliko pomoč. Pregledna, opremljena z vsemi osnovnimi podatki od vzgoje do nege, brez katerih ne vem kaj bi. Velik prihranek pri času, če imaš vse to zbrano na enem mestu. Poleg tega je še estetska, opremljena z lepimi fotografijami. Evo, najlepša hvala da sta jo izdala 🙂
  Lep pozdrav, lola

 4. Banjšice 38, Grgar (preverjena stranka)

  Knjigo sem kupil ženi. Je navdušena. Pravi, da je to do zdaj najboljša knjiga o vrtnarjenju.

 5. VALTEO (preverjena stranka)

  Kolikor sem utegnil pregledati knjigo v tem kratkem obdobju od nakupa (posvetil sem se največ branju o vzgoji sadik, ki jih sam posadim na vrt) lahko rečem, da je to najboljša knjiga za vrtičkarje kar sem jih prebral. Preprosto razumljiva, pregledna in slikovita. Vse pohvala obema.

 6. Darja (preverjena stranka)

  Knjiga mi je vsec, je na polici za vsakodnevno branje, ko sem na vrtu. Pogresam pri zele javi podatke o pripravi tal, npr korencek prepustna tla, dodala sem pesek, ce uspe, bo prvi korencek na vrtu. Hvala in toplo priporocam to malo zeleno vrtno enciklopedijo.

 7. Alenka (preverjena stranka)

  Knjiga je fenomenalna..res super informacije in točno to, kar je še manjkalo v moji “vrtnarski ” knjižnici. Da ne govorim o lepih fotografijah. Se veselim prihodnjih projektov.

 8. Tatjana (preverjena stranka)

  Knjiga mi je zelo všeč in res dobro opisuje različne faze vzgoje posamezne vrtnine.
  Predlagam vam, da na isti sistem pripravite knjigo o vzgoji semen posameznih vrtnin. Tega znanja nam zelo manjka.
  Želim obilo vrtnarskih uspehov še naprej.

  Tatjana

 9. Marjetka (preverjena stranka)

  Jasno da ni to moja prva vrtnarska knjiga ali knjiga o vrtnarjenju, je pa prva NAJBOLJŠA!!! knjiga in jaz jo imenujem kar “moja biblija”. Tjaša in Robi hvala hvala hvala!!!

 10. Maja (Jezersko) (preverjena stranka)

  Tjaša in Robert!
  Vajina knjiga Zelenjava od semena do pridelka je odličen priročnik za vse ljubiteljske vrtičkarje! Prednost lastne knjige je v tem, da lahko v njej mirno podčrtuješ, označuješ in barvaš poudarke, ki so pomembni za tvoj vrt. Knjiga je tudi krasen vodnik za vsa opravila, čeprav se v alpskih dolinah, kot je Jezersko, včasih malce zamaknejo:).
  Hvala vama za energijo in dobro voljo, ki jo širita med nas!
  Maja

 11. Danijela (preverjena stranka)

  Knjiga mi je super, saj sem začetnik v vrtnarstvu in lepo, jasno in razumljivo prikaže vse aspekte zelenjave.

 12. VALENTINA (preverjena stranka)

  Moje mnenje o knjigi je, da se pridružujem že napisanim komentarjem. En velik HVALA, Tjaša in Robi!

 13. Vse kar potrebujem (preverjena stranka)

  Odlicna knjiga. Prejšnji teden sem začela sejat in sadit vse po spisku in moram reč da je super organizirana knjiga. Po tipu rastline. Recimo: bil je dan za cvet, in nisem bila čisto prepričana katere od ogromno sadik ki sem
  Jih kupila (ker sem pač impulziven človek;)) je cvet. In vse v knjigi je razvrščeni po tipu- torej sem direkt listala po vsej cvetni zelenjavi. In sadike razvrščala na kup, torej kaj bo slo direkt v zemljo. Se moji in sosedovi otroci so ki pomagali in stvar je bila hitro končana. Vse tri knjige imam in vsaka mi je zelo pomembna. Hvala vidva!

 14. Maja (preverjena stranka)

  Knjiga je ultra odlicna. Recimo danes: kdaj moram že posejati zimski por…. v skupke ali na gosto, kdaj presajati ali kam z mladikami, ko v vrtu ne bom imela niti malo prostora. Zdaj vse jasno. Nasvetov za vso najbolj obicajno SLO zelenjavo v točno tej knjigi je ogromno. Hvalaaaa, zelo obširno delo sta opravila.

 15. Zdenka (preverjena stranka)

  Knjiga, tipi topi. Preprosta, kod vidva. Razumljiva. Veliko, da izkušenj in znanja. Zato hvala.

 16. Miha Možina (preverjena stranka)

  Knjiga je top. Preprosta kot vidva, zelo pregledna, koristna z vsemi potrebnimi podatki, ki jih potrebujemo za vzgojo in nego sadik, priprave samega vrta, gred, s krasnimi opisi, praktično za vse vrste rastlin, ki uspevajo pri nas. Skratka vse kar vrtnar potrebuje. Preprosta in tudi zelo lepa knjiga s čudovitimi ilustracijami in fotografijami.

 17. Jože (preverjena stranka)

  Knjiga je odličen priročnik za vrtičkarje s kilometrino ali popolnega začetnika.Priporočam jo za učbenik na ministrstvo za šolstvo.Bi se otroci vsaj kaj pametnega naučili,uporabno za celo življenje.

 18. Darja (preverjena stranka)

  Hvalaaa. Knjiga je enkratna v smislu, da zajema veliko količino podatkov brez nepotrebnega brskanja po drugih knjigah. Zelo rada pogledam tudi vajine prispevke na YT. Vse dobro na nadaljni poti vama želim.

 19. Alenka (preverjena stranka)

  Knjiga je odlična. Uporabna za popolne začetnike in za že izkušene vrtičkarje. V knjigi so zbrani vsi podatki, ki jih potrebujem za vzgojo posameznih vrtnin.

 20. Jasna (preverjena stranka)

  Knjiga je čudovita. Na temo vrtnarjenja sem jih že ogromno prebrala, a sta najboljša. Čestitke. Berem jo vsak dan in to po delih, preden kaj posadim si preberem o določeni rastlini. Napisana je zelo uporabno in pregledno. Imam pa eno dobronamerno kritiko – kazalo. Če bosta delala ponatis bi predlagala, da naredita dva kazala, eno abecedno, za tiste, ki beremo knjigo po delih in iščemo posamezno rastlino in eno glede na skupino, npr: plodovke, metuljnice oz. stročnice….

  Lep pozdrav Jasna

 21. Karmen (preverjena stranka)

  Zelo, zelo uporabna vrtnarska knjiga, vsi potrebni podatki na enem mestu. Predvsem se vidi, da je knjiga rezultat lastnih izkušenj v Sloveniji, do katerih mi mali vrtičkarji ne pridemo tako hitro, saj ne moremo toliko preizkušati na naših malih vrtovih. Seveda mora vsak vrtnar potem vse prilagoditi svojim pogojem in potrebam. Pohvaliti moram tudi predvsem vrtnarski koledar, nihajno motiko, hori hori nož in vrtnarski meter :))).

 22. Polona (preverjena stranka)

  Knjiga je zelo uporabna, sistematična in dejansko knjiga, ki jo moraš imet doma – ker jo lahko pogledaš večkrat na dan, skozi celo leto.

 23. Anja (preverjena stranka)

  Knjiga je naravnost čudovita,lepo pregledna,z super slikovnim materialom. Priporočam vsakemu!

 24. Sara (preverjena stranka)

  Prekrasen vir znanja in informacij za vse vrtičkarje. Vse knjige Vrta obilja so tako dobro strukturirane, da bodo mene in mojo družino spremljale na naši samooskrbni poti še dolga leta. Med petdesetimi rastlinami so čisto vse, ki si jih želimo gojiti, zato se prav veselimo obilnega pridelka. Tjaša in Robi, zopet sta upravičila zaupanje v vajino znanje kot tolikokrat prej. Hvala!

 25. Tjaša (preverjena stranka)

  Knjiga je ze moja spremljevalka na vrtu. V vsebini knjige je vse kar potrebujem in se vec. Njena dodana vrednost je to, da zapolni vrzel neznanja v zvezi s sajenjem brez prekopavanja in ogromno nekih napotkov, ki jih v drugih knjigah o vrtnarjenju ni. Meni osebno top izbira v zvezi z vrtnarjenjem in korakom h delni samooskrbi.

 26. MAJDA (preverjena stranka)

  Knjiga je odlična. Imam pa eno pripombo. Ikonce za čase sajenja, presajanja……, bi lahko bile bolj različne. Starejša populacija ne vidimo več tako dobro.

 27. Vesna (preverjena stranka)

  S knjigo sem zelo zadovoljna, saj je zbrano veliko podatkov na enem mestu. Ko jo rabim, jo imam takoj pri roki in mi ni treba iskati informacij po internetu. Všeč mi je, ker gre za ekološko vrtnarjenje. Vse pohvale za knjigo in nasploh za vaš trud in ozaveščanje.
  Z lepimi pozdravi,
  Vesna

 28. Barbara (preverjena stranka)

  Knjiga je odlična, zelo uporabna, prihrani brskanje po različnih virih, omogoča načrtovanje vnaprej. V kombinaciji z vajinim Vrtnarskim koledarjem je vse, kar rabimo. Pa še krasne ilustracije so noter.

 29. Sabina (preverjena stranka)

  Odlična knjiga – imam vajin koledar (v spalnici na nočni omarici, da ne pozabim vsak večer pogledati, kaj moram tisti teden saditi), ki se s knjigo odlično dopolnjuje. Super je, ker so notri vse vrste zelenjave, ki jih običajno sadimo (in še več).

 30. Maja Grabner (preverjena stranka)

  Super knjiga. Srečno!

 31. Majarona (preverjena stranka)

  Pozdravljena, knjiga se mi zdi zelo dobra in v primerjavi z ostalimi tovrstnimi literaturami veliko bolje zadovolji potrebe uporabnika. Edino, kar bi mogoče v knjigi pogrešala je, na nek način vključeno, kar je pa zapisano na koledarju, torej n.p. kdaj, katere dni je čas da se korenje seje. Sicer saj pogledaš na koledar, ampak olajšalo bi mi pač, če bi tudi to bilo v knjigi zajeto. Hvala za vajin trud, naš vrt zaradi vaju “cveti”:-)

 32. Špela (preverjena stranka)

  Tjaša, Robi pozdravljena, imam že veliko podobnih knjig, ampak takšna struktura, jasnost, preglednost in praktični nasveti so pa samo v vajini. Res uporabna, komaj čakam vsak večer, da si vzamam znanje o 2-3 pridelkih :). Nosim jo naokoli kot enciklopedijo – od mesta za sajenje sadik, pikiranja, do rastinjaka, gred do malce večjega vrta. Hvaležna, da delita znanje in izkušnje.

 33. Urška (preverjena stranka)

  Super knjiga, zelo pregledna, preprosto napisana. Ob fotografijah se mi pa kar sline cedijo. Hvala za vajin trud in znanje, ki ga prenašata naprej!

 34. Enes (preverjena stranka)

  Pozdravljena,
  vse pohvale za vajino novo knjigo, ki jo že z užitkom prebiramo. Sedaj ni več toliko potrebe po brskanju po spletu in ogledu vajinih video
  prispevkih, saj sta v knjigi dodala še dosti informacij, je tudi bolj priročno. Knjiga je pravi priročnik, izšla je pravi čas, ko intenzivno
  pripravljamo sadike, njena vrednost daleč presega njeno ceno. Neprecenljiva bo tudi vso sezono, vse do konca leta, do spravila naših vrtnin, saj je tudi o tem ogromno napisanega.

  Resnično hvala za vajin trud, delitev znanja in izkušenj in vse prispevke!

  Vse dobro!

 35. Neli (preverjena stranka)

  Knjiga je super, tako kot prvi dve. Še lažje se jo bere, saj je malenkost večja pisava. Na enem mestu vsa zelenjava, vsi potrebni podatki. Nisem še prišla do konca, saj jo bo treba sproti jemati v roke, ne samo enkrat. Kar sem najbolj rabila je tisto na koncu pri vsaki rastlini, kako pridobiti seme za naprej, kdaj je zrelo, kako izgleda. Do zdaj sem znala samo za paradižnik, feferone️, papriko. Bo treba poskusiti še za ostalo. Še koledar je za vsako rastlino. Tudi sadilni meter bo prisel prav.

 36. Anita (preverjena stranka)

  Krasna knjiga!
  Pregledna, razumljiva, brez ‘balasta’ in z vsemi podatki, ki jih rabiš.
  Za zelenjavo, ki jo največkrat sejemo oz. sadimo.
  Prav vesela sem, da sem jo dobila.
  Hvala, da sta bila pridna, zdaj bom našla vse na enem mestu.
  Srečno,
  Anita

 37. Zdenka (preverjena stranka)

  Pozdravljena Tjaša in Robi!
  Včeraj sem prejela vajino knjigo. Sem že na 88. strani. Res sem jo vesela. Imam precej knjig o ekološkem vrtnarjenju, vendar je preglednost vajine knjige na 1. mestu. Sistematičen opis od začetka do konca. Lahko vama samo čestitam in se vama zahvaljujem, da delita z nami svoje znanje.
  Želela bi si, da knjiga ne bi dosegla samo vrtičkarjev ampak tudi ljudi, ki vrtičkov nimajo, da bi spoznali vrednost zdrave pridelave hrane in se obrnili od nakupov le-te v shopping centrih na lokalne pridelovalce.
  Lep pozdrav
  Zdenka

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Plačilo in dostava

Plačilo

Na izbiro imaš 4 različne plačilne metode:

 • plačilo po povzetju paketa (plačaš ob dostavi),
 • plačilo po predračunu (UPN nalog),
 • plačilo s kreditno kartico  (Mastercard, Visa, American Express),
 • plačilo preko Paypala.
Dostava

Tvoj paket bo pri tebi v roku 1 do 3 delovnih dni! Če naročilo oddaš do 10. ure, bo predvidoma že naslednji delovni dan pri tebi. Drugače pa se trudimo, da vsa naročila prejeta po 10. uri zapakiramo in odpošljemo takoj naslednji delovni dan.

Dostava poteka preko GLS dostavne službe. Strošek dostave za knjige in koledar znaša 2,90 €, za ostale izdelke iz spletne trgovine (vrtno orodje) pa 4,90 €, razen pri izdelkih, kjer je označena brezplačna poštnina. Pri nakupu nad 70 € je dostava brezplačna ne glede na to, kateri izdelki so naročeni.

Te zanima, kako pride paket do tebe?

Dostava z GLS: Pred dostavo boš prejel/a e-mail in SMS, kjer boš obveščen/a o predvidenem času dostave. Kurir te bo pred dostavo tudi poklical, še posebej, če imaš paket, kjer odkupnino plačaš ob povzetju. V obeh obvestilih boš prejel/a številko paketa, kateremu lahko tudi slediš na gls-group.com.

Morda vam bo prav tako všeč…